En dan kijken we, pal voor onze kantoordeur, ineens tegen een ondergrondse muur aan die circa 600 jaar geleden moet zijn gemetseld. Het is volgens de archeologen een immuniteitsmuur die destijds het kerkelijk gebied afbakende en beschermde. Tijdens de renovatie van de Lebuïnuspleinen in Deventer doen ze allerlei archeologische vondsten. Van gangenstelsels en beerputten tot skeletten en fossielen. Alles wordt zorgvuldig vrij gegraven en gedocumenteerd.
Van realiteitsbesef…
We kijken onze ogen uit. En beelden ons de vakmensen in die eeuwen geleden bezig waren met wat ‘wij’ nu terugvinden. Tegelijkertijd klapt er een soort realiteitsbesef in. Zal die metselaar zich op dat moment beseft hebben dat er honderden jaren later maar zo een groepje bewonderaars nog naar zijn werk zou kunnen kijken? We zijn hier relatief gezien allemaal maar heel kort. En in die decennia op deze aardbol laat je, direct of indirect, iedere dag voetsporen achter. De archeologische vondsten deden mij stilstaan bij de mijne.
…naar zelfreflectie
Ik kijk altijd vol bewondering (en lichte jaloezie) naar mensen die met hun eigen blote handen muren, huizen en bruggen kunnen bouwen. Zelf heb ik met twee linker handen voor de meer theoretische leerroute gekozen: Communicatiewetenschap met een master in de marketinghoek. Daarna startte ik een communicatiebureau. Dit ben ik later gemakshalve maar een marketingbureau gaan noemen, omdat ik bij de term ‘communicatiebureau’ te vaak onwetende blikken en vervolgvragen opmerkte.
De marketeer en de bouwvakker
Toen ik in gesprek met een bouwvakker over deze route en mijn werk vertelde, luidde zijn reactie: “ooh, jij bent zo’n marketingmannetje!’. Tot dan toe hadden we een goede klik en voerden we een vermakelijk gesprek, maar dit zei hij met een soort van vieze blik, opgevolgd door een geniepig glimlachje. Ik voelde me beledigd, maar besefte me tegelijkertijd dat er tegenwoordig voor meer mensen inderdaad ‘een vies smaakje’ kleeft aan marketing als vakgebied. Gevoelsmatig wordt het vak meer en meer geassocieerd met de consumptiemaatschappij en misleiding.
"ooh, jij bent zo’n marketingmannetje!"
Drijfveer
En ook wijzelf merkten bij Claim Your Aim al jaren dat we het liefst werken voor mensen en merken die resultaten niet alleen in euro’s meten. Marketing betekent ‘markt verkrijgen’. Dat doe je wanneer je mensen raakt, inspireert of motiveert. Het geld dat je als gevolg daarvan verdient, is wenselijk en noodzakelijk om vervolgens nog meer mensen te bereiken. Het is absoluut niet vies om winst te maken. Het zou wat ons betreft alleen niet je (enige) streven of motivatie moeten zijn. Geld moet ons inziens niet een drijfveer zijn, maar een resultaat. Een resultaat van doen waar je in gelooft, waar je goed in bent, waar je plezier aan beleeft en waar behoefte aan is.
…
Het is goed om regelmatig ook stil te staan bij wat je doorgeeft en achterlaat. En er zijn allerlei manieren om, direct of indirect, positieve voetafdrukken na te laten. Een flyer of poster die wij voor één van onze opdrachtgevers ontwikkelen, zal in andermans ogen misschien uitsluitend als ‘commerciële opdracht’ worden gezien. Maar datzelfde drukwerk kan er indirect voor zorgen dat een asielzoeker werk vindt via bijvoorbeeld Matz Social; dat gezinnen op milieuvriendelijke wijze de woonkosten verlagen via Deventer Stroomt; of dat mensen opstaan tegen verspilling door schoenen voortaan via 95percent.nl te kopen.
Zingeving in je werk
En ik hoor je nu denken “Tsja, zo kun je óveral wel wat van maken’. En dat klopt. Wat ik bedoel te zeggen, is dat zingeving in je werk essentieel is. Het is goed om stil te staan bij de bijdragen die jij aan de maatschappij levert. Op wat voor een manier dan ook. Soms levert jouw werk misschien niet in directe zin een positieve bijdrage, maar stelt jouw werk anderen in staat die bijdrage te leveren. En wie weet wat men als gevolg daarvan, weken of eeuwen later, nog eens terugvindt of ervaart. Zingeving vindt voldoening. Sta stil bij het nut van jouw werk voor de eindgebruiker(s). Ook al ben je de transporteur van de fabrikant van de leverancier van het bedrijf dat haar personeel in staat stelt iemand anders te helpen, verblijden of zich veilig te voelen.
Conceptbureau
Sinds 2020 noemen wij Claim Your Aim niet meer een marketingbureau, maar een conceptbureau. Hoewel deze term minstens zoveel vragen oplevert als ‘communicatiebureau’, voelt het voor ons als een betere benaming dan ‘marketingbureau’. We zijn namelijk niet alleen bezig met ‘markt verkrijgen’ voor onze klanten, maar ook het vertalen van missies naar merkverhalen, het achterlaten van een goede footprint en het inspireren van doelgroepen. Met strategie, creatie en promotie van goed idee naar rake realisatie. Dankzij onze inspanningen maken veel mensen kennis met mooie missies, mensen en merken. Met voetafdrukken die nog lang gevonden en behouden mogen worden. Marketing vanuit archeologisch perspectief.
Maatschappelijk verantwoord creëren
Als creatievelingen zijn we dagelijks bezig met ‘iets creëren van blijvende waarde en schoonheid’. De ideologen in ons team willen daarmee tegelijkertijd ‘ook iets bijdragen aan een mooiere wereld’. We leven echt niet in de waan dat onze creaties over 600 jaar nog ergens opgegraven worden, maar we willen bij voorkeur wel concepten creëren met een waardevolle impact. Merken met een nobele missie laden, vormgeven en promoten. Mensen verblijden of dichter bij elkaar brengen. Levens vergemakkelijken of verrijken. Onze leefomgeving gezond, schoon en sociaal houden. Zoveel mogelijk mensen inspireren. Onze voetafdrukken doen ertoe. Wat wij achterlaten en doorgeven, vormt het fundament voor de volgende generaties. Zo hoef je geen metselaar te zijn om jouw bouwstenen nog lang van waarde te laten zijn.
"Onze voetafdrukken doen ertoe. Wat wij achterlaten en doorgeven, vormt het fundament voor de volgende generaties. Zo hoef je geen metselaar te zijn om jouw bouwstenen nog lang van waarde te laten zijn."